Ghid de masurare a cerului cu ajutorul mainii

Daca sunteti pasionati in studiul astronomiei este bine sa stiti ca puteti masura distantele dintre obiectele de pe cer doar cu mainile si degetele?

Masurarea unghiurilor

Din acest motiv, astronomii masoara distanta dintre obiectele celeste pe baza unghiului pe care il fac cu un punct de observatie de pe Pamant. Cunoscute ca distante unghiulare sau separare unghiulara, distantele sunt exprimate in grade (°), minute de arc (‘) si secunde de arc (“).In timp ce separarea unghiulara descrie in primul rand distanta aparenta dintre obiectele celeste, asa cum se vede de pe Pamant, ea poate fi de asemenea folosita pentru a sugera distanta reala una de cealalta.

Imaginarea unghiurilor pe cer

Metoda unghiulara se bazează pe un sistem sexagesimal – un sistem numeric cu 60 ca bază. Exista 360 ° intr-un cerc sau sfera, fiecare grad este impartit în 60′ si fiecare minut de arc este impartit in continuare in 60 “.Imaginati-va cerul ca pe o sfera mare, goala, cu Pamantul in centrul sau – sa numim sfera cerească. Aceasta sfera este de 360 ​​°. Daca te uiti deasupra cerului, vei vedea doar jumatate din cer, adică 180 ° din sfera cereasca. Cealalta jumatate a sferei celeste este sub orizont și nu poate fi vazuta. Punctul chiar deasupra ta pe cer este zenitul. Zenitul este intotdeauna la 90 ° fata de orizont. 7

O modalitate la indemana de a masura distantele

Țineți mana la lungimea bratului si inchideti-va un ochi. ·       Faceți un pumn, cu partea din spate a mainii indreptata spre voi. Latimea pumnului va fi de aproximativ 10 grade. Acest lucru inseamna că oricare două obiecte care se afla pe extremitatile opuse ale pumnului vor fi la o distanta de 10 grade.

Deschideți pumnul, intindeti-va degetul mic si degetul mare cat puteti si rasuciti restul degetelor.

Varful degetului mic si a degetului mare va fi de aproximativ 25 °. Carul mare se intinde în jur de 25 °.

Intervalul varf-varf intre degetul aratator si degetul mic este de 15 °.

Cele trei degete din mijloc vor fi de aproximativ 5 °.

Degetul mic la o lungime a bratelor este de aproximativ 1 ° latime.

Este important de observat ca astfel de masuratori sunt aproximative  deoarece nu toata lumea are aceeasi dimensiune a mainii.Cu aceste reguli simple de masurare nu numai ca puteti intelege jargonul de baza al astronomilor amatori, dar si sa-i invatati pe altii unde sa caute un anumit obiect ceresc.

Dimensiune unghiulara Dimensiunea unghiulara sau diametrul unghiular al unui obiect ceresc este separarea unghiularăadintre muchiile opuse ale obiectului. Soarele și Luna sunt singurele obiecte de pe cer ale caror dimensiuni unghiulare sunt vizibile cu ochiul liber.Priviți direct la Soare decat cu protectie potrivita a ochilor!Diametrul unghiular al Lunii pline este de aproximativ de 30 ‘, in timp ce diametrul unghiular al Soarelui este de aproximativ 32′.

Gasiti-va Latitudinea

Daca va aflati in emisfera nordica, puteți utiliza mainile pentru a gasi latitudinea locatiei actuale. Pentru aceasta, intindeti-va mainile in fata voastra si masurati unghiul dintre orizontul vizibil si steaua de nord. Acest unghi este latitudinea dvs. in grade.Din pacate, nu exista nici un star luminos echivalent cu Steaua Nordului din emisfera sudica.

Daca doriti sa aflati mai multe despre astrologie si/sau astronomie imi puteti scrie un mesaj, aveti mai jos o rubrica speciala.

Zile senine,

Astrolog

Monica Lazar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *