Calendar astronomic pentru luna august 2017

LUNA PLINA in VARSATOR se intampla pe 7 august 2017 la 21:10 si cu aceasta ocazie avem si o Eclipsa partiala de Luna vizibila din Europa, Africa, Australia si o mare parte a Asiei de Sud si de Est.

Intre 12 si 13 august, daca avem norocul de cer senin vom admira ploaia de meteori Perseide. Aceasta este asociata cu cometa Swift-Tuttle.   Originea numelui este datorita punctului de unde par sa apara, numit radiant, aflat in constelatia Perseu. Numele provine partial si din cuvantul grecesc „Περσείδες” (Perseides), un termen care se gaseste in mitologia greaca ce se refera la fiii eroului mitologic Perseu.

Fluxul de corpuri este numit Perseide si se intinde de-a lungul orbitei cometei Swift-Tuttle. Acest nor este constituit din particule lasate in urma de cometa in timpul calatoriei de-a lungul orbitei. Astazi, majoritatea prafului din nor are mai mult de 1000 de ani. Chiar si asa exista un filament relativ subtire de praf in flux care a fost eliminat de cometa in 1862. Rata meteorilor ce origineaza din acest filament este mai mare decat partile mai vechi ale fluxului.

Aceasta ploaie de meteori a fost observata regulat pe o perioada de mai bine de 2000 de ani, cu primele informatii despre acest fenomen originare din Estul Indepartat. Unii catolici fac referire la aceasta ploaie de meteori ca „Lacrimile Sfantului Laurentiu”, aceasta asociere avand legatura cu mucenicia acestuia sarbatorita pe 10 august.

Cometa care a dat nastere acestui roi este Swift-Tuttle, al carui nucleu are diametrul de circa 10 km. Cea mai recenta trecere a sa la periheliu a avut loc in 1992, iar urmatoarea va avea loc in 2126. Meteorii pe care-i vedem acum sunt particule eliberate in timpul trecerilor cometei la periheliu.

Ploaia este vizibila din mijlocul lunii iulie, in fiecare an, atingandu-si apogeul intre 9 si 14 august, si depinde de localizarea in particular a fluxului. La apogeu, rata meteorilor atinge 60 si chiar mai multi pe ora. Ei pot fi urmariti pe tot cuprinsul cerului, dar din cauza caii orbitei Swift-Tuttle, Perseidele sunt mai ales vizibile in emisfera nordica. Ca si celelalte ploi de meteori, rata ploii este mai mare in orele dinaintea zorilor, in conditiile in care partea Pamantului aproape de a se roti la soare scade mai multi meteori in timp ce Pamantul se misca prin spatiu

LUNA NOUA in LEU se intampla pe 23 iulie 2017 la 12:45 si cu aceasta ocazie avem si o Eclipsa totala de Soare vizibila din Europa de vest, nord-estul Asiei, nord-vestul Africii, America de Nord, o parte din America de Sud, Pacific, Atlantic si Arctic.

Daca doriti sa aflati mai multe despre astrologie si/sau astronomie imi puteti scrie un mesaj, aveti mai jos o rubrica speciala.

Va doresc cer senin!

Astrolog

Monica Lazar

1 comentariu la Calendar astronomic pentru luna august 2017

  1. julia says:

    Foarte interesant articolul, multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *