Evenimente istorice importante si eclipsele de soare

De-a lungul istoriei astronomii, care erau si astrologi puteau face predictii precise privind aparitia eclipselor. Cuvantul eclipsa vine din cuvantul ekleipsis < ekleipein care inseamna a dispărea. De exemplu, in China eclipsele de soare erau asociate cu starea de sanatate si succesul Imparatului. Daca astrologul nu reusea sa prevada data exacta a aparitiei unei eclipse isi risca viata.

Babilonieni au si eu vechime in aceasta activitate si exista chiar scrieri descoperite in care s-a prezis eclipsa din 3 mai 1375 I. C. Ei au fost primii care au folosit ciclul Saros in prezicerea eclipselor. Ciclul Saros este legat de ciclu lunar si are o durata de 6,585.3 zile (18 ani, 11 zile si 8 ore).

Herodot povesteste ca eclipsa de soare din anul 585 I. C. a oprit razboiul intre lidieni si mezi, acestia interpretand aparitia eclipsei ca un semn de a face pace.

Astronomul grec Hiparh a folosit aparitia unei eclipse ca sa masoare distanta Lunii fata de pamant, adica 429.000 km. Ceea ce inseamna cam cu 11 % mai mult decat distanta medie acceptata in prezent de catre oamenii de stiinta.

Sunt multi pionieri ai antichitatii care au adus contributii importante pentru a cunoastre mai bine fenomenul eclipselor, de exemplu astronomul chinez Liu Hsiang, filosoful grec Plutarh si istoricul bizantin Leon Diaconul au incercat sa descrie si sa explice caracteristicile eclipselor de soare. Mult mai tarziu, astronomul Johannes Kepler a facut observatii stiintifice despre eclipse. Apoi Edmund Halley a prezis momentul aparitiei eclipsei din 3 mai 1715 cu o precizie foarte buna.

Iata o lista scurta a eclipselor de soare din istoria omenirii care au adus importante informatii stiintifice despre Soare, Luna si sistemul solar:

In 27 ianuarie 632 a fost o eclipsa inelara de soare care se spune ca a fost vizibila din Medina si a coincis cu decesul fiului profetului Mahomed, Ibrahim.

In 2 august 1133 a fost o eclipsa totala de soare si ea se mai numeste si Eclipsa Regelui Henry deoarece acesta a murit in foarte scurt timp dupa momentul maxim al eclipsei, ceea ce a intarit convingerea populara ca eclipsele totale de soare aduc si decesul unui conducator important (imparat, rege etc).

In 28 iulie 1851 a fost o eclipsa totala de soare care a fost pentru prima data fotografiata de catre fotograful prusac Berkowski.

In 21/22 Iulie 2009 a fost cea mai lunga eclipsa totala de soare din secolul 21 cu o durata de 6 minute si 39 de secunde.

Indiferent de fenomenul astronomic sau astrologic oamenii isi vor pune intrebari si vor incerca sa afle misterele universului, de aceea va invit si pe voi sa ramaneti curiosi toata viata si sa invatati permanent din intelepciunea naturii.

Va doresc o primavara frumoasa!

Monica Lazar

Astrolog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *