Stiati ca?

Continuam si in luna februarie cu descrierea simpla a unor termini specifici astrologiei pentru a intelege mai usor articolele scrise de mine sau de altcineva pe acest site.

Ordinea caldeeana este ordinea planetelor vizibile, de la cea mai lenta la cea mai rapida: Saturn, Jupiter, Marte, Soare, Venus, Mercur, Luna. Aceste planete se folosesc in astrologia traditionala, elenistica care este cea mai veche sursa de informatii astrologice.

Se spune ca o planeta este elevata atunci când este deasupra orizontului într-o harta. Cele mai elevate planete sunt cele plasate cel mai aproape de Mijlocul Cerului.

Receptie Mutuala este numele dat unei relatii între doua planete unde Guvernatorul/Stapanul primei planete este acelasi şi pentru cea de-a doua planeta, si Guvernatorul/Stapanul celei de-a doua planete este acelasi si pentru prima planeta. De exemplu Marte în Balanta, Guvernatorul Balantei este Venus. Venus in Berbec. Guvernatorul Berbecului este Marte. Atunci se spune ca Marte si Venus sunt in receptie mutuala prin Guvernator/Stapan.

Retrogradarea unei planete presupune o mişcare inversă (aparent retrograda) a unei planete.
Cand semnificatorii sunt retrograzi atunci pot apărea intarzieri, intoarcerea la condiţii anterioare si/sau inversarea evenimentelor. De exemplu în cazul unei boli, planetele retrograde arată o refacere încetinită sau reapariţia bolii. In comert, guvernatorul casei a 10-a retrograd arata ca preturile vor scadea. Două planete care retrogradeaza impreuna arata ca ceva se va intampla rapid si neasteptat.

Nodul Nord si Nodul Sud indica punctele de pe zodiac unde orbita lunii intersecteaza orbita pamantului. Acestea sunt zonele unde apar eclipsele. Tradiţional Nodul Nord este considerat ca fiind benefic, pe cand Nodul Sud este considerat ca fiind malefic.

Nomenclatorul Bayer este folosit pentru a clasifica stelele. Astronomul german Johann Bayer (1572 – 1625) a clasificat prin litere grecesti cele mai stralucitoare stele din fiecare constelaţte.  Literele sunt odonate în functie de gradul de stralucire a constelatiei (Alpha este cea mai strălucitoare, Beta este următoarea, Gamma etc).

Intrare sau Ingres se refera la o planetă care intra intr-un semn zodiacal. Soarele îsi face intrarea in semnele cardinale la echinoctii şi la solstitii. Semnele cardinale sunt Berbec, Rac, Balanta si Capricorn.

Intercalarea presupune o pozitie in mijlocul a ceva. Poate fi aplicata la “prohibitie”, atunci când două planete sunt pe cale sa formeze un aspect, dar inainte ca acest aspect sa fie perfect, o alta  planeta formează un aspect. Acesta va atenua efectele aspectului pe cale sa se formeze, in bine sau în rau.
Poate fi de asemenea aplicată la “translare a luminii” – atunci cand doua planete se întalnesc, sau chiar se separă, iar o a treia planeta se misca formand un aspect cu una din planete si afectand relatia dintre cele doua planete.

Fundul Cerului (FC) sau Imum Coeli (IC) este punctul unde Mediana Inferioara intersectează Ecliptica. Acesta este in opozitie cu Mijlocului Cerului (MC). In majoritatea sistemelor de calcul ale caselor IC ocupă cuspida casei a 4-a. In interpretare, el reprezinta originile, radacinile, inceputurile vietii, mostenirea familiara, legatura cu familia, influenta parintilor, zona cea mai intima a unei persoane.

Mijlocului Cerului (MC) este punctul de pe Ecliptica aflat la sudul locului pentru care este ridicata o harta, atunci cand Soarele este la amiaza timpului local. Punctul de culminare a Soarelui. Cel mai inalt punct de pe Ecliptica care intersecteaza meridianul.

Va urma!

Monica Lazar

Astrolog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *