Mituri si superstitii privind eclipsele de soare

Din vremuri stravechi eclipsele de soare, mai ales cele totale au generat frica, curiozitate, supersitii, legende. Chiar si in zilele noastre o eclipsa este considerata un eveniment care poate aduce probleme.

Sa vedem ce supersitii si legende au ramas in memoria colectiva a diverselor popoare:

In Vietnam oamenii credeau ca o broasca uriasa devoreaza soarele, pe cand vikingii dadeau vina pe lupi, si astfel ei isi explicau „disparitia” soarelui de pe cer.

In China antica, un dragon celest manca soarele, cuvantul in chineza care defineste eclipsa este chih sau shih si inseamna a manca.

In mitologia hindusa zeul Rahu este decapitat de zei deoarece acesta bause ambrosia. Capul lui Rahu zboara pe cer si inghite soarele si astfel apare eclipsa.

Pentru a scapa de acesti demoni, oamenii din diverse culturi obisnuiau sa genereze zgomote puternice lovind tot felul de obiecte, deoarece se credea ca numai astfel demonul se va speria si va fugi.

Pomo, indigeni care traiesc in nord-vestul Statelor Unite au o poveste despre un urs care a inceput o lupta cu soarele si astfel reusind sa muste bicati din soare. De aceea ei spun in timpul fiecarei eclipse de soare ca soarele este muscat de urs. Acelasi fenomen se intampla si cu luna, in cazul unei eclipse de luna.

Grecii credeau ca o eclipsa de soare este un semn ca zeii sunt furiosi si ca vor urma tot felul de dezastre.

Tribul Tewa din New Mexico credeau ca o eclipsa de soare arata ca astrul este suparat si a parasit cerul pentru a-si vizita casa de  sub pamant.

In folclorul inuitilor, zeita Soare numita Malina a plecat dupa o lupta cu zeita Luna numita Anningan.

Tribul Batammaliba din Benin  si Togo folosesc eclipsa solara pentru a invata ceva nou, Astfel, ei credeau ca eclipsa de soare este o lupta intre Soare si Luna si aceasta se poate incheia numai daca oamenii isi rezolva toate conflictele relationale.

In folclorul corean se credea ca eclipsele se intampla din cauza unui caine mitologic care incearca sa fure soarele.

Teama de efectele eclipselor exista si in zilele noastre. Multi oameni percep eclipsele ca o prefata a unor evenimente nefericite care vor urma: moarte, distrugeri, razboaie, crize financiare, revolte etc.

Oamenii de stiinta si astronomii nu sustin astfel de legende si superstitii, doar avertizeaza ca este periculos sa privim direct catre Soare, in timpul unei eclipse, de aceea se si folosesc ochelari speciali.

In schimb astrologii, deoarece au notat de-a lungul secolelor toate evenimentele care au urmat eclipselor, mai ales a eclipselor totale de soare pot sustine ca exista o influenta asupra planetei si a oamenilor. Dar cu siguranta nu toate eclipsele au o influenta negativa.

Pentru a intelege mai bine influenta eclipselor cititi si alte articole pe aceasta tema aici: 

http://www.horoscopdragoste.ro/astre/eclipsele-de-luna-si-rolul-lor-in-viata-oamenilor/

http://www.horoscopdragoste.ro/astre/eclipsele-de-soare-si-rolul-lor-in-viata-oamenilor/

http://www.horoscopdragoste.ro/astre/despre-eclipse-si-planete/

http://www.horoscopdragoste.ro/astre/evenimente-istorice-importante-si-eclipsele-de-soare/

Daca doriti sa aflati mai multe despre astrologie si subiectele de interes pentru voi, imi puteti scrie un mesaj, aveti mai jos o rubrica speciala.

Zile senine,

Astrolog

Monica Lazar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *