Despre echinoctiul de primavara

Echinoctiu de primavara se produce in jurul datei de 20 martie, atunci cand longitudinea astronomica a acestuia revine la valoarea de zero grade, o data cu intrarea Soarelui in zodia Berbecului.

Se mai numeste si Echinoctiu Vernal pentru emisfera nordica si Echinoctiu de Toamna pentru emisfera sudica. Pentru meteorologi primavara in emisfera nordica incepe cu trei saptamani mai devreme, pe 1 martie si se termina pe 31 mai.

Miscarea aparenta a Soarelui pe sfera cereasca, determinata de miscarea reala a Pamantului pe orbita sa, genereaza pentru latitudinile noastre inegalitatea duratei zilelor si noptilor la diferite epoci ale anului, datorita pozitiei aproximativ fixe in spatiu a axei de rotatie a Pamantului, precum si a inclinarii sale fata de planul orbitei acestuia. Astfel, pe sfera cereasca, Soarele parcurge in decurs de un an un cerc mare numit ecliptica ce marcheaza de fapt planul orbitei Pamantului, care face cu ecuatorul ceresc un unghi de 23° 27′ .

Incepand de la aceasta data, durata zilei va fi in continua crestere, iar cea a noptii in scadere, pana la data de 21 iunie, cand va avea loc momentul solstitiului de vara.

Descrierea de mai sus este valabila doar pentru latitudinile nordice ale Terrei. In emisfera sudica a Pamantului fenomenul trebuie interpretat invers, astfel ca in regiunile respective acest moment marcheaza inceputul toamnei astronomice. Iar in regiunile polare, in emisfera nordica incepe lunga zi polara, iar in cea sudica incepe noaptea polara, ce vor dura, fiecare, cate 6 luni.

In multe tari ale lumii se organizeaza in ziua respectiva tot felul de festivaluri si petreceri pentru ca oamenii sa se bucure de inceputul primaverii.

Atat echinoctiile cat si solstitiile se intampla o data cu trecerea in zodiile cardinale din horoscopul occidental: Berbec, Rac, Balanta si Capricorn. Se stie ca zodiile cardinale au rolul de a incepe, a declansa, a schimba intr-o maniera brusca si fara intoarcere. Despre caracteristicile zodiilor cardinale puteti citi si aici:

http://www.horoscopdragoste.ro/astre/zodia-berbecului/

http://www.horoscopdragoste.ro/astre/zodia-racului/

http://www.horoscopdragoste.ro/astre/zodia-balantei/

http://www.horoscopdragoste.ro/astre/zodia-capricornului/

Specialistii in Etnografie si Folclor din Romania spun ca in vechime se aprindeau focuri pentru “a arde” iarna si a renaste, prin caldura, spiritul primaverii. Obiceiul a fost asimilat in crestinismul romanesc sub forma Focurilor Sfintilor. “Se crede ca focurile si rugaciunile sfintilor ajuta la depasirea momentului crucial al echinoctiului, inclinand favorabil echilibrul dintre lumina si intuneric. Se marcheaza astfel in chip ritualic un fenomen astronomic obisnuit, dar care da directia pentru activitati omenesti specifice (in agricultura, curatenia de primavara, in alimentatie etc). Cu prilejul echinoctiului se sarbatoreste si pornirea plugului, moment consacrat in mai toate culturile lumii, indiferent de religie”, spun specialistii.

Se spune ca cine mananca urzici in aceasta luna, prima buruiana din martie, va fi sanatos tot anul. Inca din primele zile ale lunii, gospodarii Incep lucrul in curte si la camp: se curata livezile si gradinile si tot in aceasta luna se scot stupii de la iernat.

Daca doriti sa aflati mai multe despre astrologie, astronomie imi puteti scrie un mesaj, aveti mai jos o rubrica speciala.

Zile senine,

Astrolog

Monica Lazar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *